Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

kekal awet muda

Perkara Yang Anda Boleh Lakukan Sekarang Untuk Hidup Awet Muda

Macam mana agaknya ya seseorang boleh kekal awet muda? Untuk menjalani hidup awet muda, pastinya menjadi idaman ramai. Tetapi kita tidak boleh menidakkan realiti kerana usia pastinya akan semakin bertambah setiap tahun. Apabila kita bercakap tentang hidup lebih lama dan kekal lebih muda, kita biasanya fokus pada dua perkara iaitu makan dengan betul dan bersenam.

Hidup awet muda

  • Elakkan makan berlebihan
awet muda
Kredit

Makan memang seronok. Tapi jika berlebihan, sudah tentu ianya tidak begitu menyeronokkan untuk badan anda. Kajian mengenai populasi manusia yang terkenal dengan umur panjang juga memerhatikan hubungan antara pengambilan kalori rendah dengan jangka hayat yang panjang dan kemungkinan penyakit yang lebih rendah.

Pengambilan kalori yang berlebihan dianggap sebagai salah satu punca penyebab penyakit gaya hidup. Mengehadkan kalori tanpa kekurangan zat makanan membantu meningkatkan umur panjang kerana meningkatkan penyingkiran toksin metabolik dari badan kita melalui proses yang dikenali sebagai autophagy. Inilah rahsianya untuk awet muda!

  • Kekal aktif
berlari
Kredit

Tidak mengejutkan bahawa kekal aktif secara fizikal dapat membuat anda sihat dan memanjangkan umur anda. Sebanyak 15 minit senaman setiap hari dapat membantu anda mencapai manfaat yang dapat merangkumi penambahan 3 tahun dalam hidup anda. Mereka yang kelihatan awet muda juga biasanya aktif bersukan.

Tambahan pula, risiko kematian pramatang anda mungkin berkurang sebanyak 4% untuk setiap 15 minit aktiviti fizikal harian. Gaya hidup yang aktif termasuk aktiviti fizikal yang cukup dan diet yang sihat dapat meningkatkan tahap sirtuin, yang seterusnya meningkatkan jangka hayat seseorang. Anda boleh mulakan dengan senaman ringan di rumah sahaja.

  • Makan lebih banyak kacang
kacang
Kredit

Kacang adalah sumber tenaga pemakanan. Nak awet muda? Makan lebih banyak kacang! Mereka kaya dengan protein, serat, antioksidan dan sebatian tumbuhan yang bermanfaat. Lebih-lebih lagi, kacang adalah sumber yang hebat dari beberapa vitamin dan mineral seperti iron, magnesium, kalium, folat, niasin dan vitamin B6 dan E.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kacang mempunyai kesan yang baik terhadap penyakit jantung, tekanan darah tinggi, keradangan, diabetes, sindrom metabolik, tahap lemak perut dan bahkan beberapa jenis kanser. Satu kajian mendapati bahawa mereka yang menggunakan sekurang-kurangnya 3 hidangan kacang setiap minggu mempunyai risiko kematian pramatang sebanyak 39% lebih rendah.

  • Kawal stress
hidup awet muda
Kredit

Kebimbangan dan tekanan boleh mengurangkan jangka hayat anda. Sebagai contoh, wanita yang mengalami tekanan atau kegelisahan dilaporkan hingga dua kali lebih kemungkinan untuk meninggal dunia akibat penyakit jantung, strok, atau kanser paru-paru.

Begitu juga, risiko kematian pramatang adalah hingga tiga kali lebih tinggi bagi lelaki yang cemas atau stress berbanding dengan rakan mereka yang lebih santai. Untuk hidup awet muda, cari jalan untuk mengurangkan tekanan dan tidak membiarkan ianya mengawal anda terlalu lama.

4 Skincare Tips Untuk Pastikan Wajah Kekal Awet Muda Pada Usia Tua

Ini Rahsia Wanita Korea Nampak Lebih Muda Dari Usia Sebenar

Apa Rahsia Wanita Jepun Kekal Ramping Dan Awet Muda Sentiasa