Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

perempuan makan

Patutlah Perempuan Selalu Mengidam Makanan Sebelum Period

Kebiasaannya, perempuan akan mengidam makanan pada waktu sebelum dan ketika datang bulan. Pada waktu ini, keinginan makan akan melonjak-lonjak yang akhirnya membuatkan mereka makan dengan banyak dari biasa. Apa sebabnya perempuan mengidam makanan pada waktu ini?

Hormon wanita

perempuan makan
Kredit

Jawapan mudahnya adalah kerana hormon. Fluktuasi hormon adalah penyebab mengapa anda mungkin lapar atau mengalami masalah menahan keinginan pada hari-hari sebelum mendapatkan haid anda. Ini hanyalah sebahagian daripada keseluruhan fungsi sistem pembiakan wanita.

Menurut sebuah kajian yang diterbitkan dalam International Journal of Eating Disorders, hormon ovari nampaknya berperanan besar. Kajian menunjukkan bahawa tahap progesteron yang tinggi semasa fasa pra-menstruasi boleh menyebabkan wanita makan secara banyak dan ketidakselesaan badan.

Estrogen sebaliknya, nampaknya berkaitan dengan penurunan selera makan. Estrogen berada pada tahap tertinggi semasa ovulasi. Dalam erti kata yang dipermudahkan, anda mungkin akan berasa tidak puas dengan semua perkara sebelum datang bulan. Rasa tidak puas hati ini boleh menjadi pencetus kepada anda makan dengan jumlah yang banyak.

Mengidam makanan

perempuan mengidam makanan
Kredit

Selain itu, wanita mungkin menjadi sedikit lebih responsif terhadap insulin dalam fasa pra-menstruasi itu. Sebilangan wanita boleh mengalami perubahan ringan dalam gula darah mereka dan keinginan yang kuat untuk makan coklat. Wanita juga sering mudah marah pada tempoh ini dan ada teori bahawa makan coklat meningkatkan serotonin dan dopamin, yang terlibat dengan membantu mood yang baik.

Pakar pemakanan juga bersetuju gejala pra-menstruasi ini dapat menyebabkan wanita mencari makanan yang meningkatkan tenaga dan mood mereka. Selalunya rasa lapar ini adalah untuk makanan berat karbohidrat dan makanan manis kerana kenaikan estrogen meningkatkan gejala PMS termasuk tekanan dan kegelisahan. Oleh itu, mereka mencari makanan yang akan memberi tenaga yang cepat.

Cara mengawalnya

pms
Kredit

Anda tidak perlu menahan diri daripada makan makanan yang anda inginkan. Sebaliknya, tambahkan dengan melakukan senaman ringan seperti berjalan kaki atau yoga, dan ingat bahawa makan secara sihat sebenarnya akan membuat anda berasa lebih baik.

Bagi mereka yang mengidam makan tetapi masih lagi ingin makan dengan sihat, pilih makanan semula jadi berserat tinggi seperti kurma dan walnut, makanan kacang mentah seperti hirisan karamel dan tambahkan kayu manis untuk sarapan pagi dan makanan ringan yoghurt pada waktu petang untuk menstabilkan gula darah.

Macam Mana Nak Kurangkan Makan Manis Dengan Berkesan

Tanda-Tanda Anda Makan Tidak Cukup, Salah Satunya Mengidam Makanan

5 Minuman Yang Dapat Mengurangkan ‘Sugar Cravings’ Anda Semasa Diet