Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

bahan penjagaan kulit

4 Bahan Penjagaan Kulit Yang Boleh Digunakan Hanya Pada Waktu Malam

Tahukah anda, ada beberapa bahan penjagaan kulit yang hanya boleh digunakan pada waktu malam? Mengetahui waktu yang tepat untuk menggunakan produk penjagaan kulit sangat membantu untuk mengatasi masalah kulit yang anda hadapi sekarang. Jika anda tidak pasti, berikut adalah 4 bahan penjagaan kulit yang anda boleh masukkan dalam rutin malam anda.

Retinol

penjagaan kulit
Kredit

Retinol adalah bahan yang sangat bagus untuk pembaikan kulit. Ia melawan kedutan, jerawat dan pigmentasi kulit seperti yang lain.  Ramai yang percaya anda perlu menggunakan retinol pada waktu malam kerana ia akan menjadikan kulit sensitif terhadap sinaran matahari.

Tetapi alasan saintifik sebenarnya ialah retinol sensitif terhadap cahaya matahari. Sinaran UV matahari menyahaktifkan retinol. Oleh itu, jika anda menggunakan produk retinol dan mendedahkan kulit pada waktu siang, ia akan menjadi kurang berkesan.

AHA dan BHA

bahan penjagaan kulit
Kredit

Pengelupasan kimia ini sememangnya popular untuk mengelupas kulit dengan mendalam. AHA dan BHA ini menghilangkan sel-sel kulit mati yang menyebabkan kusam dan breakout. Mereka juga menggalakkan perolehan sel yang sihat. Secara ringkasnya, mereka boleh memberi anda kulit yang bebas cela dan sehalus kulit bayi!

Bahan-bahan seperti asid glikolat dan asid salisilik mengurangkan penghalang pelindung semasa mereka bekerja. Inilah yang menjadikan kulit sensitif terhadap panas, angin dan cahaya. Menggunakan bahan-bahan ini juga dapat meningkatkan sensitiviti terhadap sinaran matahari.

Minyak muka

minyak muka
Kredit

Antara bahan penjagaan kulit yang sesuai digunakan pada waktu malam ialah minyak muka yang mengandungi timbunan nutrien yang menyuburkan kulit. Mereka juga berfungsi sebagai emolien dan membantu membina fungsi penghalang yang sihat. Banyak minyak muka juga dilengkapi dengan minyak pati tambahan yang mempunyai pelbagai manfaat kesihatan kulit.

Kulit anda menghasilkan lebih banyak sebum (pelembap semula jadi kulit) pada waktu pagi, meningkatkan pengeluarannya sekitar satu atau dua pada waktu tengah hari dan melambatkannya pada waktu malam. Oleh itu, lebih baik anda menggunakannya pada waktu malam sewaktu kulit lebih kering dari waktu siang.

Sleeping mask

face mask
Kredit

Walaupun kegunaannya digunakan semasa tidur, ini tidak bermakna anda boleh menggunakannya semasa tidur siang! Krim ini lebih berat dan direka bentuk untuk membentuk lapisan berkhasiat pada kulit untuk memperbaikinya semalaman.

Hasilnya adalah kulit yang terhidrat dan berkhasiat, anjal dan menyegarkan pada waktu pagi. Tetapi produk yang dimaksudkan ini hanya sesuai digunakan pada waktu malam. Mereka boleh mengganggu rembesan peluh dan sebum yang normal pada waktu siang sehingga menyebabkan kesesakan dan breakout.

Rutin Penjagaan Kulit Yang Terbaik Menurut Pakar

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang AHA Dan BHA Serta Bila Perlu Gunakannya

4 Tips Penjagaan Muka Yang Wanita Selalu Anggap Remeh Tapi Sebenarnya Berkesan

Sumberskincare