Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124

mengantuk

Kenapa Kita Rasa Mengantuk Selepas Makan Tengahari?

Mesti anda pernah rasa mengantuk selepas makan tengahari di pejabat kan? Anda juga akan berasa kurang bertenaga berbanding di waktu pagi walaupun anda baru sahaja makan. Apabila perut kenyang, maka rasa mengantuk akan berlaku secara semulajadi dan ini berlaku pada kebanyakan orang.

Rasa mengantuk selepas makan disebabkan oleh banyak faktor seperti jenis makanan yang anda makan, tabiat tidur yang tidak teratur, keadaan kesihatan anda dan sebagainya.

Proses pencernaan makanan

rasa mengantuk selepas makan
Kredit

Tubuh memerlukan tenaga untuk berfungsi dan tenaga ini diperoleh melalui makanan. Tubuh kemudian memecah nutrien dari makanan dalam sistem pencernaan untuk mengubahnya menjadi glukosa yang kemudian akan mengubahnya menjadi tenaga. Selepas makan, badan membebaskan hormon seperti amilin, glukagon dan kolesistokinin.

Hormon ini meningkatkan kadar gula dalam darah, mewujudkan rasa kenyang dan menghasilkan insulin yang akan disalurkan melalui tisu sel dan memberikan tenaga untuknya. Pada masa yang sama, otak melepaskan serotonin yang menyebabkan rasa mengantuk. Lebih-lebih lagi, makanan juga mempengaruhi pengeluaran melatonin di otak. Ini adalah hormon yang bertanggungjawab untuk mengantuk selepas makan.

Jenis makanan yang dimakan

makanan
Kredit

Tubuh mencerna semua jenis makanan dengan cara yang sama. Sebilangan makanan boleh menyebabkan rasa mengantuk lebih banyak daripada yang lain. Makanan yang kaya dengan protein seperti daging, telur, ikan, bayam, keju dan kacang soya mengandungi asid amino triptofan. Asid amino ini digunakan oleh badan untuk menghasilkan serotonin, yang bertanggungjawab untuk rasa mengantuk.

Selain itu, makanan yang mengandungi karbohidrat juga membantu menghasilkan asid amino serotonin dan triptofan yang terdapat di otak. Inilah sebab mengapa anda berasa mengantuk setelah makan makanan kaya karbohidrat. Gabungan makanan yang mengandungi asid amino triptofan (protein) dan karbohidrat membuat anda berasa mengantuk.

Tabiat tidur

tidur
Kredit

Corak tidur yang buruk juga boleh menyebabkan rasa mengantuk selepas makan. Selepas makan, badan berasa kenyang dan santai membuatkan badan anda terasa seperti sedang beristirahat yang kemudiannya menghasilkan rasa mengantuk terutama jika anda tidak tidur nyenyak malam sebelumnya.

Untuk mengelakkan ini, perbaiki tabiat tidur anda untuk mengelakkan tekanan. Melakukan senaman fizikal secara berkala dapat membantu anda tidur nyenyak. Sebaiknya elakkan tidur siang jika anda menghadapi masalah sukar tidur pada waktu malam.

Bolehkah Anda Tidur Sebaik Sahaja Habis Bersenam?

Tabiat Buruk Bekerja Dari Rumah Yang Perlu Anda Elakkan Segera

Rasa Penat Sepanjang Masa, Cergaskan Diri Dengan 5 Tips Ini