taugeh

5 Kebaikan Taugeh Yang Ramai Tidak Tahu Selama Ini

Siapa sangka banyak sebenarnya kebaikan taugeh yang tidak diketahui ramai selama ini. Biasanya ramai yang cukup tidak menggemari sayuran ini di dalam makanan mereka. Untuk anda yang tidak tahu, kami kongsikan 5 kebaikan taugeh untuk kesihatan anda.

Mencegah kanser

Kandungan protein dan peptida di dalam taugeh dapat membantu mengurangkan risiko kanser. Kajian menunjukkan bahawa nutrien ini dapat memperlambatkan pertumbuhan sel barah termasuk yang berkaitan dengan leukemia dan kanser sistem pencernaan. Untuk wanita pula, taugeh baik untuk anda kerana membantu mencegah kanser payudara.

Baik untuk wanita mengandung

kebaikan taugeh
Kredit

Antara kebaikan taugeh untuk wanita ialah ia membantu mencegah kecacatan kelahiran. Institut Sains Makanan Sepanyol mendapati taugeh mengandungi sejumlah besar asid folik yang dapat membantu ibu hamil mengelakkan kecacatan tiub saraf. Namun penting untuk anda bercakap dengan doktor anda sebelum menambahkan makanan baru yang kuat seperti taugeh untuk diet kehamilan anda.

Mengurangkan berat badan

Terdapat jumlah kalori yang sangat rendah yang terdapat pada taugeh, menjadikannya pilihan yang sihat untuk pelbagai jenis makanan termasuk sandwich dan salad. Bagi anda yang berusaha menurunkan berat badan, kandungan serat makanan juga akan membantu mengelakkan makan berlebihan dan merangsang rasa kenyang, yang akan membantu mengurangkan berat badan.

Melancarkan penghadaman

kuey teow goreng
Kredit

Taugeh adalah sumber serat makanan yang tidak larut yang membantu pencernaan. Ia bergerak dengan cepat melalui sistem pencernaan, mengambil dan membawa produk sisa seiring berjalannya waktu. Serat membantu membersihkan usus besar.  Memiliki cukup serat yang tidak larut dalam makanan anda adalah penting untuk mencegah sembelit.

Elok untuk mata

Oleh kerana taugeh memiliki kadar antioksidan yang tinggi, mereka boleh membantu melindungi anda dari mendapat masalah mata termasuk degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD). AMD adalah penyebab utama kehilangan penglihatan pada orang dewasa yang berusia lebih dari 55 tahun. Antioksidan dapat membantu mengurangkan risiko anda menghidap AMD.

Untuk makluman anda, taugeh mengandungi protein yang sangat tinggi dan kadar lemak yang sangat rendah tanpa kolesterol dan lemak tepu. Kandungan serat makanan sangat baik, lebih daripada 2.5 gram setiap cawan bersamaan dengan karbohidrat kompleks yang rendah. Taugeh juga makanan terbaik untuk diet oleh kerana kalori yang sangat rendah iaitu tidak lebih daripada 65 kalori setiap cawan.

Ini Yang Akan Berlaku Jika Anda Makan Avokado Setiap Hari

5 Makanan Karbohidrat Tinggi Yang Anda Boleh Makan Masa Diet

Banyak Rupanya Khasiat Air Kelapa Untuk Kecantikan Dan Kesihatan

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124