perempuan ketawa

Macam Mana Nak Rasa Bahagia Menurut Sains

Apa sebenarnya yang membuatkan anda rasa bahagia? Mungkin jawapannya berbeza-beza untuk setiap individu. Menurut pakar psikologi, bahagia adalah emosi positif yang kita miliki berkaitan dengan aktiviti yang menggembirakan yang kita ikuti sepanjang kehidupan seharian. Jadi, macam mana nak rasa bahagia menurut sains?

Aktiviti fizikal

rasa bahagia
Kredit

Aktiviti fizikal pada dasarnya adalah tindakan menggerakkan badan kita lebih banyak. Anda tidak perlu pergi ke gim setiap hari untuk meningkatkan kebahagiaan anda melalui aktiviti fizikal. Cukup dengan berjalan kaki atau melakukan kerja rumah seperti berkebun dan sebagainya.

Terdapat banyak kajian saintifik yang menunjukkan bahawa menjadi lebih aktif secara fizikal dapat meningkatkan kesihatan mental anda dengan mempromosikan tidur yang lebih baik, suasana yang lebih bahagia dan juga dengan membantu menguruskan tekanan dan kegelisahan.

Makanan sihat

makanan sihat
Kredit

Makan makanan tertentu dapat membantu membuka beberapa bahan kimia yang bermanfaat seperti Serotonin dan Dopamine. Buah-buahan, sayur-sayuran dan biji-bijian mengandungi karbohidrat kompleks yang penting dalam menstabilkan mood anda dengan perlahan-lahan melepaskan gula ke dalam badan anda dan juga secara tidak langsung membantu dalam pengeluaran Serotonin. Telur terdiri daripada lemak sihat, protein dan vitamin B yang diketahui dapat membantu melindungi dari kemurungan.

Bersyukur

perempuan berehat di rumah
Kredit

Bersyukur adalah tindakan bersyukur dengan apa yang telah anda miliki dan menghargai perkara itu. Terdapat banyak cara di mana kesyukuran dapat bermanfaat. Sebagai contoh, penyelidikan menunjukkan bahawa bersyukur dapat meningkatkan kesihatan fizikal, mereka yang mengalami kesakitan merasa lebih sihat dan kurang sakit. Bersyukur juga terbukti dapat mengurangkan emosi negatif dan kemurungan serta membantu meningkatkan kebahagiaan.

Penjagaan diri

penjagaan diri
Kredit

Sekiranya anda kekurangan tenaga dan dalam kehidupan secara amnya, rawatan diri dapat mengisi semula perasaan itu. Ini dapat memberi rehat dari tekanan dan kegelisahan, memberi anda masa untuk merenungkan diri dan juga meluangkan masa untuk diri sendiri.

Anda boleh mempraktikkan rawatan diri di rumah dengan mengadakan sesi memanjakan diri seperti membaca buku atau mendengar muzik. Akhirnya, ia membantu anda rasa bahagia walaupun bersendiri.

Kurangkan penggunaan media sosial

media sosial
Kredit

Kajian terbaru mengenai penggunaan media sosial menunjukkan bahawa walaupun ia mempunyai beberapa faedah dalam kehidupan moden ini, ia juga boleh memberi kesan negatif terhadap kebahagiaan dan bagaimana kita berinteraksi dengan orang lain.

Sebilangan orang merasa gembira walaupun tanpa komunikasi bersemuka tetapi kajian menunjukkan interaksi media sosial hadir dengan perasaan negatif termasuk kurang keyakinan diri. Ini boleh disebabkan oleh godaan perbandingan sosial seperti objek material seperti kereta, wang, rumah atau perbandingan lain seperti penampilan, jenis badan dan persepsi kehidupan keluarga yang digambarkan.

Wanita Akan Nampak Hot Bila Lakukan Perkara Ini Menurut Sains

Rasa Penat Sepanjang Masa, Cergaskan Diri Dengan 5 Tips Ini

Jangan Pendam Perasaan, Menangis Sebenarnya Baik Untuk Anda

Sumberlife hack

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124