produk PHA

Berbeza Dengan AHA Dan BHA, Ini Kegunaan PHA Untuk Kulit

Selepas AHA dan BHA, pastinya anda ingin tahu kegunaan PHA pula dalam rutin penjagaan kulit anda. Walaupun namanya sangat jarang digunakan berbanding AHA dan BHA, bahan ini mempunyai banyak manfaatnya di dalam produk penjagaan kulit. Teruskan membaca untuk tahu kegunaan PHA untuk kulit anda.

Apa itu PHA

kegunaan PHA
Kredit

PHA atau Poly Hydroxy Acids adalah sekumpulan asid yang berfungsi secara perlahan-lahan, yang sangat bagus untuk kulit sensitif yang terdedah kepada kerengsaan dan kemerahan yang disebabkan oleh penggunaan AHA. PHA mempunyai struktur molekul yang lebih besar daripada AHA, yang bermaksud ia menembusi kulit dengan lebih perlahan.

Jika anda tidak sesuai menggunakan AHA yang terlalu kuat untuk kulit anda, PHA mungkin lebih sesuai untuk anda kerana ianya dari kumpulan yang sama. Asid ringan ini sangat sesuai untuk semua jenis keadaan kulit sensitif atau kering. Kulit yang matang juga dapat memperoleh manfaat dari sifat antioksidan yang melindungi kolagen kulit daripada pecah.

Kelebihan PHA

AHA, BHA dan PHA
Kredit

AHA, BHA dan PHA kesemuanya adalah chemical exfoliant. Tetapi PHA lebih lembut pada kulit kerana mempunyai ukuran molekul yang lebih besar. Itu bermakna mereka memerlukan sedikit masa untuk tenggelam dengan betul dan mereka tidak akan melakukan perjalanan sedalam AHA.

Ia juga tidak akan merengsakan kulit. Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda mungkin akan dapat menggunakan PHA dengan hanya sedikit atau tiada kesan menyengat. PHA juga membantu menjaga kelembapan kerana ia mengunci kelembapan yang banyak. PHA adalah humektan yang bermaksud mereka mengekalkan rembesan kelembapan dan hasilnya anda mendapat kulit yang lebih cerah.

produk skincare
Kredit

PHA berfungsi seperti antioksidan di mana asid ini dilengkapi dengan sifat anti radang walaupun ia terkenal dengan sifat pengelupasannya. Asid ini bahkan memerangi glycation, proses yang melemahkan kolagen dan elastin pada kulit anda.

Berita baiknya mengenai PHA adalah ia jarang sekali mempunyai kesan sampingan berbanding asid jenis lain di dalam produk penjagaan kulit. Daripada masuk jauh ke dalam kulit, ia membersihkan serpihan yang ada di lapisan luar kulit dengan lembut.

Itulah sebabnya mengapa mereka sangat disukai dan bahan yang mudah digunakan. Namun, PHA masih lagi asid jadi jika anda mempunyai kulit sensitif, lebih baik anda lakukan patch test terlebih dahulu.

Apa Yang Anda Perlu Tahu Tentang AHA Dan BHA Serta Bila Perlu Gunakannya

Rutin Penjagaan Kulit Yang Terbaik Menurut Pakar

Kenapa Wanita Penghujung 20-an Perlu Mula Memakai Serum Wajah

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124