skin barrier

Macam Ini Rupanya Cara Pulihkan Skin Barrier Yang Rosak

Mungkin ada yang tertanya-tanya bagaimanakah cara yang betul untuk pulihkan skin barrier yang telah rosak. Apabila skin barrier anda rosak, kulit akan menjadi bertambah kering disebabkan air dalam badan yang keluar dan menjadikan kulit pedih. Jadi macam mana nak pulihkan skin barrier yang dah rosak?

Pada dasarnya, kulit anda terdiri daripada beberapa lapisan yang berlainan dan penghalang kulit (skin barrier) adalah lapisan terluar. Dalam istilah yang paling sederhana, tugasnya adalah untuk mengelakkan perkara buruk seperti perengsa dan perkara baik seperti penghidratan. Banyak pakar dermatologi mengatakan penghalang kulit sebagai struktur batu bata.

Apabila penghalang kulit anda tidak berfungsi dengan baik, anda mungkin lebih mudah mengalami gejala dan keadaan kulit seperti kulit kering dan bersisik, kegatalan, tompok kasar atau berubah warna, jerawat, kawasan sensitif atau meradang, jangkitan kulit bakteria, virus atau kulat.

Punca skin barrier rosak

kulit rosak
Kredit

Penghalang kulit anda mudah rosak dan menyebabkan kehilangan air seperti yang disebutkan di atas. Setiap hari kulit anda menghadapi pelbagai ancaman yang kebanyakannya datang dari luar badan anda dan beberapa yang datang dari dalam. Berikut adalah punca skin barrier rosak:

  • persekitaran yang terlalu lembap atau terlalu kering
  • alergen, perengsa dan bahan pencemar
  • terlalu banyak pendedahan cahaya matahari
  • pencuci dan sabun beralkali
  • pendedahan kepada bahan kimia yang keras
  • kerap exfoliate atau mencuci muka
  • steroid
  • tekanan psikologi

Cara memulihkannya

pakai pelembap
Kredit

Kulit kering adalah masalah biasa dan memakai pelembap adalah penyelesaian yang sering disyorkan. Pelembap oklusif membantu penghalang kulit dengan mengurangkan jumlah kehilangan air dari kulit anda. Produk ini meninggalkan lapisan nipis pada kulit anda yang membantu menahan kelembapan.

Sekiranya anda melakukan rutin penjagaan kulit yang rumit yang melibatkan sebilangan besar produk, anda mungkin secara tidak sengaja melemahkan penghalang kulit anda. Kurangkan penggunaan skrub muka sama ada pengelupasan kimia atau fizikal yang boleh  merosakkan penghalang kulit anda buat sementara waktu.

Pilih pencuci muka dengan pH yang bersesuaian. Penyelidik mengesyorkan mencuci muka dengan produk yang hampir dengan pH semula jadi kulit anda. Menjaga pH kulit anda pada tahap yang sihat dapat membantu melindungi anda dari keadaan kulit seperti dermatitis, ichthyosis, jerawat dan jangkitan Candida albicans. Walaupun tidak semua produk menyenaraikan pH mereka, ada yang melabelkannya.

Rutin Penjagaan Kulit Yang Terbaik Menurut Pakar

Elakkan 8 Makanan Ini Yang Boleh Memburukkan Masalah Kulit Anda

Kenapa Ais Sangat Baik Untuk Kulit Muka

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124