scold's bridle

Kisah Scold’s Bridle, Hukuman Untuk Mak Cik Bawang Pada Zaman Dulu

Pernahkah anda mendengar tentang Scold’s Bridle? Ianya adalah satu hukuman yang memalukan diberikan kepada kaum wanita yang suka bergosip pada zaman dahulu. Jika ianya masih digunakan pada zaman moden kini, pasti tidak ramai mak cik bawang yang berani untuk membawang lagi!

The Scold’s Bridle terdiri daripada beberapa jalur besi yang mengelilingi muncung besi yang akan melilit wajah wanita seperti memakai topeng. Satu potong besi kecil akan diletakkan di dalam mulut wanita dan menekan bahagian lidah untuk menghalangnya daripada bercakap.

Hukuman memalukan untuk wanita

scold's bridle
Kredit

Ianya seakan sama seperti benda yang anda masukkan ke dalam mulut kuda semasa anda mahu mengawalnya. Kadang-kadang, sedikit lonjakan di atasnya akan menusuk lidah jika pemakainya cuba untuk bercakap. Pada zaman tersebut, suami yang mendapat tahu isterinya bergosip akan mengikat tali kekang ke wajah isterinya untuk memberinya pengajaran.

Tidak cukup dengan topeng dan muncung besi yang memalukan ini, suami kemudian akan mengikat tali pada isterinya yang bertopeng besi dan membawanya berjalan-jalan untuk memalukannya di sekitar bandar. Mereka yang terserempak akan menghina atau meludahinya. Kadang-kadang loceng dilekatkan di bahagian atas besi untuk menarik lebih banyak perhatian semasa berjalan.

Kepercayaan masyarakat

hukuman scold's bridle
Kredit

Idea di sebalik hukuman jenayah memarahi wanita ini bukanlah idea yang inovatif. Pada waktu itu, agama Kristian adalah agama yang paling banyak dianuti oleh masyarakat. Menurut kepercayaan mereka, menghukum tubuh seseorang adalah satu-satunya cara untuk menebus dosa seseorang dan memahami dengan lebih mendalam akan kejahatan seseorang terhadap gereja.

Hanya melalui keperitan dan pemahaman yang benar, oleh itu ianya tidak dianggap bersalah dan dapat dicapai. Idea Bridle Scold juga bukan idea baru. Kandang kepala yang serupa telah digunakan untuk mengawal hamba abdi selama beratus-ratus tahun dan akan terus digunakan untuk melakukannya hampir hingga abad ke-19.

Beransur-ansur hilang

hukuman
Kredit

Pada akhir abad ke-16, hukuman Scold’s Bridle ini telah mula mengalami penurunan populariti. Sama ada wanita mula kurang bergosip atau adakah lelaki memutuskan bahawa bentuk hukuman yang lain lebih berkesan menjadikan hukuman ini tidak lagi dilakukan.

Lama-kelamaan, hukuman kejam ini tidak lagi dilakukan dalam masyarakat dan ianya hilang begitu sahaja. Hukuman ini bukan saja dilihat sebagai memalukan malah kejam untuk wanita kerana pemakainya tidak akan diberikan makan dan minum sepanjang melakukan hukuman tersebut.

Trend Fesyen Zaman Dahulu Yang Boleh Mengundang Maut

Fakta Menarik Tentang Wanita Yang Wanita Sendiri Tidak Tahu

Wanita Rambut Pendek Dilihat Lebih Menarik Di Mata Lelaki

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124