cuci muka

Rutin Penjagaan Kulit Yang Terbaik Menurut Pakar

Setiap orang pasti mempunyai rutin penjagaan kulit mereka yang tersendiri. Tetapi dengan begitu banyak produk yang berbeza di pasaran kini, ianya boleh menjadi mengelirukan untuk mengetahui produk mana yang akan digunakan. Walaupun genetik dapat menentukannya, faktor lain mempengaruhi bagaimana kulit anda bertindak balas terhadap produk tertentu.

Selain itu, pakar juga percaya menggunakan produk kecantikan anda dengan urutan yang betul akan memastikan kulit anda mendapat faedah sepenuhnya dari apa yang anda gunakan. Jika tidak, anda tidak akan memanfaatkan sepenuhnya rutin anda.

Mencuci muka

perempuan cuci muka
Kredit

Bahagian paling penting dalam rutin penjagaan kulit adalah mencuci muka. Sekiranya anda tidak mencuci muka, anda hanya akan meninggalkan minyak dan kotoran pada kulit anda yang akan menghalang produk lain daripada menyerap dengan betul. Bahkan produk terbaik tidak akan memberikan hasil yang anda inginkan.

Pastikan anda membersihkan muka secara menyeluruh sama ada satu kali atau dua kali dengan rutin ‘double cleansing’. Tips untuk tahu sama ada wajah bersih dari mekap, lap muka pada tuala berwarna putih selepas selesai mencuci muka untuk melihat jika ada sisa mekap yang masih belum dibersihkan.

Toner

toner
Kredit

Toner cenderung menjadi produk kecantikan yang selalu dilupakan. Ada yang menganggap ianya bukanlah langkah penting dalam rutin penjagaan kulit. polarisasi. Jika anda menggunakan pencuci muka yang lembut dan sesuai dengan pH, anda mungkin tidak memerlukan toner selepas mencuci muka.

Selain tujuan utama mereka menyeimbangkan pH kulit anda sebelum menggunakan produk rutin anda yang seterusnya, toner dapat menghidrat, mencerahkan, pengelupasan dan merawat masalah kulit seperti jerawat. Sekiranya anda menggunakan toner, anda harus menggunakannya pada kulit lembap sebaik saja mencuci muka.

Eye cream

perempuan
Kredit

Memakai krim mata adalah langkah pilihan lain yang berbeza-beza bergantung pada pilihan dan masalah kulit anda. Ini terutama digunakan untuk merawat keadaan seperti lingkaran hitam dan mata bengkak dan berfungsi untuk menghidrat kawasan tersebut. Cari bahan seperti vitamin C dan retinol untuk lingkaran hitam, kafein dan antioksidan untuk mengatasi bengkak, penghidratan kulit seperti squalane, asid hyaluronik dan ceramide untuk melembapkan.

Serum

rutin penjagaan kulit
Kredit

Setelah menggunakan krim mata (jika itu dalam rutin anda), teruskan dengan menggunakan serum anda dari konsistensi yang paling nipis hingga yang paling tebal. Penting untuk anda menggunakan serum dahulu sebelum memakai pelembap kerana ia mungkin tidak akan berkesan jika mengikut urutan yang salah.

Sekiranya rutin anda terdiri daripada pelbagai jenis serum dengan bahan aktif, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi dahulu untuk memastikan anda tidak menggunakan beberapa bahan yang tidak boleh dicampurkan.

Pelembap

pakai pelembap
Kredit

Setelah menggunakan serum, inilah masanya untuk menutupnya dengan pelembap. Ada pelbagai jenis pelembap sama ada yang berasaskan air (yang baik untuk jenis kulit berminyak), berasaskan minyak atau seperti krim dan balsem yang lebih tebal.

Pelembap biasanya mempunyai sifat oklusi seperti minyak tertentu dalam formula, jadi menggunakannya sebelum serum dapat memperlambat penembusan bahan aktif dalam serum anda. Sekiranya kulit anda terasa kering, anda boleh menggunakan krim yang lebih tebal pada waktu petang untuk membantu mengelakkan kehilangan air.

Jangan Tinggalkan 4 Langkah Ini Dalam Rutin Penjagaan Kulit Berminyak

Kenapa K-Beauty Sangat Pentingkan Pemakaian Toner Untuk Kulit Muka

Macam Mana Nak Dapatkan Kulit Bersih Tanpa Produk Yang Mahal

Sumberbustle

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124