perempuan penat

Rasa Penat Sepanjang Masa, Cergaskan Diri Dengan 5 Tips Ini

Walaupun tidak ada cara ajaib untuk menghilangkan rasa letih dengan serta-merta, terdapat banyak perubahan kecil yang dapat anda lakukan untuk meningkatkan tenaga anda. Keletihan adalah keluhan yang biasa didengar terutamanya untuk mereka yang semakin meningkat usia. Tetapi jangan risau, ada banyak kaedah mudah untuk meningkatkan tenaga anda.

Aktifkan diri

perempuan penat
Kredit

Perkara terakhir yang mungkin anda mahu lakukan ketika anda letih ialah bersenam. Tetapi banyak kajian menunjukkan bahawa aktiviti fizikal dapat meningkatkan tahap tenaga. Senaman secara konsisten dikaitkan dengan peningkatan semangat dan kualiti hidup secara keseluruhan.

Mereka yang menjadi aktif mempunyai rasa keyakinan diri yang lebih besar. Selain itu, bersenam juga meningkatkan kecekapan kerja jantung, paru-paru dan otot anda. Ianya setara dengan meningkatkan kecekapan bahan bakar kereta. Ini memberi anda lebih banyak tenaga untuk melakukan apa-apa aktiviti sekalipun.

Minum air

minum air
Kredit

Anda selalu rasa letih dan tidak bermaya semasa di pejabat? Segera minum air kerana anda mungkin mengalami dehidrasi. Dehidrasi mengurangkan tenaga dan merosakkan prestasi fizikal. Adalah wajar untuk berfikir bahawa dehidrasi menyebabkan keletihan walaupun bagi orang-orang yang baru melakukan tugas.

Dehidrasi juga terbukti dapat menurunkan kewaspadaan dan tumpuan seseorang. Bagaimana untuk mengetahui jika anda minum air secukupnya? Warna air kencing anda mestilah berwarna kuning pucat, jika gelap daripada itu anda mungkin tidak minum air secukupnya.

Kurangkan tekanan

lelaki duduk
Kredit

Tekanan hidup sememangnya meletihkan, jadi jika anda melihat tekanan yang dapat anda hilangkan dari kehidupan anda, anda akan segera mendapat tenaga yang lebih banyak. Berterusan berada dalam keadaan yang tertekan akan ‘menarik’ tenaga anda secara perlahan-lahan.

Sudah tentunya, ada beberapa tekanan yang tidak dapat kita hindari. Tetapi pertimbangkan untuk mencuri masa mencari ketenangan yang anda inginkan dalam kehidupan sibuk anda. Perkara kecil seperti mendengar muzik, makan makanan kegemaran anda atau menonton filem dapat membantu anda.

Makan lebih kerap

perempuan makan
Kredit

Sebelum anda bergembira dengan tips ini, pastikan anda ambil berat tentang makanan yang anda pilih untuk dimakan. Sebilangan orang mungkin mendapat faedah dengan makan makanan dalam kuantiti kecil dengan lebih kerap pada siang hari. Ini dapat membantu menstabilkan kadar gula darah anda.

Anda boleh mengambil bijirin penuh dan karbohidrat kompleks lain. Ini memerlukan masa lebih lama daripada karbohidrat halus untuk dicerna, mencegah turun naik gula dalam darah. Sekiranya anda mula makan lebih kerap, perhatikan saiz hidangan anda untuk mengelakkan kenaikan berat badan.

Tidur awal

perempuan tidur
Kredit

Untuk rawatan keletihan, mendapat tidur yang baik sangat penting. Sebagai contoh, senarai rawatan di rumah untuk menghilangkan rasa letih sering merujuk kepada pentingnya menjaga bilik tidur anda bebas gangguan. Ianya bertujuan untuk mendapatkan rata-rata 7-9 jam  tidur setiap malam dan cuba bangun dan tidur pada waktu yang sama setiap hari.

Sebaiknya luangkan masa untuk berehat secara langsung sebelum tidur, contohnya dengan mandi air panas atau membaca buku kerana ini akan membantu anda tidur lebih cepat dan meningkatkan kualiti tidur anda. Sebaliknya, meluangkan banyak masa di skrin sebelum tidur terbukti dapat melambatkan tidur.

Selalu Rasa Letih Dan Tak Bermaya, Ini Senarai Makanan Yang Boleh Memberikan Anda Tenaga

Bersenam Sebelum Makan Sarapan Dapat Membakar Lemak Dengan Lebih Berkesan

Ini Sebabnya Kenapa Anda Selalu Rasa Lapar Walaupun Lepas Makan

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124