makanan segera

Apa Akan Jadi Kalau Anda Makan Fast Food Setiap Hari

Bila dah seharian penat bekerja, mestinya kita akan rasa lapar dan penat untuk memasak. Pilihan yang paling senang ialah beratur di drive-thru untuk membeli makanan segera. Boleh menjimatkan masa, anda tidak perlu susah payah memasak dan harganya pun tidak lah terlalu mahal.

Lama kelamaan ianya sudah menjadi rutin dan anda mula bergantung pada makanan segera ini hampir setiap hari. Tapi sebenarnya tabiat buruk ini boleh memberikan kesan pada kesihatan anda. Bukan saja kenaikan berat badan, anda juga boleh mendapat kesakitan yang tidak dijangka.

Di dalam dokumentari bertajuk “Supersize me“, pengarah dan pelakon iaitu Morgan Spurlock makan makanan segera selama 30 hari. Hasilnya, beratnya bertambah sebanyak 11kg! Selain itu dia turut merasa sakit kepala, gangguan pencernaan dan keletihan yang berterusan, selain peningkatan kadar kolesterol, asid urik dan hepatitis kimia ringan.

lelaki dengan makanan segera
Kredit

Ini kerana makanan segera biasanya tinggi gula, garam dan lemak jenuh atau trans. Kesan jangka pendek menunjukkan bahawa makan makanan dengan lebih banyak gula sebagai makanan pertama pada hari itu dapat membuatkan seseorang merasa lebih lapar pada waktu makan mereka yang seterusnya. Berbanding daripada jika mereka makan makanan rendah gula.

Doktor, pakar diet dan pakar kesihatan lain percaya bahawa ini kerana makanan bergula lebih buruk dalam memberi rasa kenyang. Selain itu, makanan berkarbohidrat tinggi meningkatkan permintaan tubuh untuk insulin, yang juga meningkatkan rasa lapar dalam waktu yang lebih singkat setelah makan.

makanan segera
Kredit

Pakar percaya bahawa semakin lapar seseorang sebelum waktu makan berikutnya, semakin besar kemungkinan mereka makan lebih banyak kalori daripada yang diperlukan. Jika anda di dalam usaha menurunkan berat badan, sudah semestinya makanan segera adalah makanan yang anda perlu jauhi walaupun ada yang menawarkan pilihan rendah kalori.

Makanan segera juga sangat tidak baik untuk sistem penghadaman anda dan mereka yang makan makanan tidak sihat cenderung mengalami masalah perut dan masalah pencernaan. Keadaan seperti penyakit refluks gastroesofagus (GERD) dan sindrom iritasi mangkuk (IBS) boleh berlaku pada mereka yang secara konsisten makan makanan segera setiap hari.

makanan segera
Kredit

Setiap kali anda makan makanan segera, anda menjalani satu proses yang lebih besar yang disebut sebagai kebiasaan atau tabiat. Tidak kira sama ada kebiasaan anda baik atau buruk, anda boleh mengawalnya. Cuba kenal pasti apa yang mencetuskan keinginan anda. Mengubah kebiasaan memerlukan masa lagi-lagi jika anda sudah terbiasa makan makanan ini setiap hari.

Jika anda mencari alternatif yang sihat, pilih sayur-sayuran yang dimasak, nasi, kentang, sup dan lain-lain. Jauhkan diri dari makanan berminyak bergoreng, makanan yang diproses dan makanan yang mengandungi gula. Daripada minuman berkarbonat yang anda biasa minum di restoran makanan segera, anda boleh mencuba menukarnya dengan minuman lain seperti jus buah-buahan dan lama kelamaan menukarnya dengan air kosong.

Ini Sebabnya Kenapa Anda Selalu Rasa Lapar Walaupun Lepas Makan

Macam Mana Nak Kurangkan Lapar Dan Rasa Ingin Mengunyah Setiap Masa

Macam Mana Nak Kurangkan Makan Manis Dengan Berkesan

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124