trend fesyen

Trend Fesyen Zaman Dahulu Yang Boleh Mengundang Maut

Beauty is pain‘. Mesti ramai yang pernah mendengar pepatah ini kan? Untuk nampak cantik, ramai yang sanggup melakukan apa sahaja walaupun ianya membahayakan kesihatan. Malah boleh membawa maut! Bukan sahaja pada zaman ini, trend fesyen pada zaman dahulu juga pernah mengakibatkan kematian yang ramai satu ketika dahulu.

Korset

korset
Kredit

Pernah tak anda terfikir dari mana datangnya korset? Korset sebenarnya adalah pakaian dalam yang penting bagi wanita Victoria, sehinggakan wanita yang tidak berani memakainya dianggap longgar dan skandal. Semua wanita yang meninggal dunia di era Victoria akan meninggal dalam keadaan memakai korset.

Pada zaman tersebut, memakai korset akan membantu pinggang nampak kecil dari masa ke semasa dan menyerlahkan bentuk badan yang lebih menarik. Namun kebanyakan wanita akan mengalami sesak nafas hingga patah tulang rusuk, masalah pencernaan, histeria, melankolis dan sembelit. Menjadikan korset antara trend fesyen yang paling berbahaya selama ini.

Ohaguro

ohaguro
Kredit

Walaupun kebanyakan tempat di dunia mendambakan gigi yang putih dalam dunia kecantikan namun sebaliknya di Jepun. Aktiviti menghitamkan gigi yang disebut sebagai Ohaguro dulu adalah salah satu amalan yang sangat pelik yang mempengaruhi senario fesyen di Jepun pada satu ketika dahulu.

Menggunakan teh dengan tampalan besi dan rempah-rempah yang biasa menjadi minuman biasa terutama bagi wanita yang sudah berkahwin dianggap kebiasaan untuk mewarnakan gigi mereka hitam. Walaupun latihan ini didapati bermanfaat untuk kesihatan gigi, ianya nampak mengerikan apabila melihat para wanita mempunyai sepasang gigi hitam ketika tersenyum.

Ubat titis mata Belladonna 

belladonna
Kredit

Produk solekan organik pada masa kini mungkin tidak menjadi racun bagi kulit anda tetapi pada zaman dahulu, bahan-bahan semula jadi digunakan secara tidak sedar sehingga boleh membawa maut. Wanita Itali abad ke-16 biasa memejamkan mata dengan penutup mata Belladonna.

Walaupun Belladonna adalah tumbuhan, ia sangat beracun walaupun dalam jumlah kecil. Wanita yang mengejar kecantikan bagaimanapun mengatakan ubat titis mata ini akan membantu anak mata nampak lebih besar dan menjadikan mata kelihatan bersinar dengan lebih menarik. Namun, penggunaan yang konsisten boleh membuatkan seseorang buta.

Mengikat kaki

sepasang kaki
Kredit

Dari abad kelapan belas hingga awal sembilan belas ratus, orang Cina mempunyai obsesi dengan kaki yang kecil. Untuk mencapai kaki kecil yang juga dikenal sebagai ‘kaki teratai’, para wanita akan mengikat kaki mereka sejak kecil. Dengan mengikat kaki mereka, tulang akan patah dan mengubah bentuk kaki menjadi kaki kecil.

Proses mengikat kaki melibatkan merendam kaki dalam beberapa asid seperti cuka atau air kencing. Ini akan diikuti oleh jari kaki mereka dilipat ke bawah dan lengkungan kaki dibengkokkan ke belakang. Tulang akan patah dan sering mengakibatkan jangkitan seperti gangren yang boleh membawa maut. Sekiranya wanita itu selamat dari jangkitan, dia akan mempunyai kaki yang lebih halus dan oleh itu akan dianggap lebih cantik dan diinginkan.

Needle eyelash extension

bulu mata
Kredit

Bukan saja pada masa kini, eyelash extension tetap menjadi trend kecantikan yang popular pada zaman dahulu. Namun sejarah di sebalik pemanjangan bulu mata ini bukan sahaja mengerikan tetapi juga sedikit aneh. Dari segi sejarah, dipercayai bahawa bulu mata jatuh dari hubungan seks yang berlebihan, jadi wanita berada di bawah tekanan yang melampau untuk menjaga bulu mata mereka untuk membuktikan kesucian mereka.

Oleh itu, untuk memastikan bahawa mereka dipandang sebagai wanita yang suci, kebanyakan wanita terpaksa memanjangkan bulu mata di kelopak mata mereka menggunakan jarum. Ini jelas merupakan prosedur berbahaya yang sering menyebabkan jangkitan yang boleh menyebabkan kematian.

Kenapa Lelaki Sukakan Wanita Yang Mempunyai Mata Bundar Dan Besar

Kisah Wanita Yang Rela Menjadi Bahan Ketawa Demi Menyelamatkan Anak-Anaknya

Kisah Hidup Beatrice Wood, Watak Rose Sebenar Dalam Filem Titanic

Sumberinnfinity

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124