minum air

Macam Mana Minum Air Kosong Membantu Turunkan Berat Badan

Mesti anda pernah mendengar saranan untuk minum air yang banyak untuk turunkan berat badan. Banyak kajian menyokong teori bahawa minum air bermanfaat untuk penurunan berat badan. Juga, penghidratan adalah kunci bagi banyak faktor yang berperanan dalam penurunan berat badan termasuk penghadaman dan fungsi otot.

Para penyelidik masih tidak pasti mengapa minum lebih banyak air membantu seseorang menurunkan berat badan, tetapi banyak kajian menunjukkan terdapat hubungan positif antara peningkatan penggunaan air dan penurunan berat badan.

Membantu bakar kalori

perempuan bersenam
Kredit

Beberapa kajian menunjukkan bahawa minum air boleh membantu membakar kalori. Dalam kajian 2014, 12 orang yang minum 500ml air sejuk dan suhu bilik mengalami peningkatan perbelanjaan tenaga. Mereka membakar kalori antara 2 dan 3 peratus lebih banyak daripada biasa dalam 90 minit selepas minum air.

Air juga boleh meningkatkan perbelanjaan tenaga rehat sementara atau jumlah kalori yang dibakar ketika berehat. Minum air sejuk boleh meningkatkan manfaat pembakaran kalori air kerana tubuh menghabiskan tenaga atau kalori, dengan memanaskan air untuk pencernaan. Apabila anda minum air sejuk, badan anda menggunakan kalori tambahan untuk memanaskan air hingga suhu badan.

Melancarkan penghadaman

minum air
Kredit

Apabila badan mengalami dehidrasi, ia tidak dapat membuang bahan buangan dalam badan dengan betul. Air membantu buah pinggang menapis toksin dan sisa sementara organ mengekalkan nutrien dan elektrolit penting. Apabila badan mengalami dehidrasi, ginjal akan menyimpan cecair.

Kekeringan juga boleh menyebabkan najis menjadi keras dan sembelit. Air membantu dengan menyimpan sisa bergerak dengan melembutkan najis yang mengeras. Apabila sisa berkumpul di dalam badan, anda mungkin merasa kembung, bengkak dan letih. Malah, kembung boleh menambah inci pada pinggang seseorang.

Mengawal selera makan

makan
Kredit

Apabila perut berasa kenyang, ia akan menghantar isyarat ke otak untuk berhenti makan. Disebabkan itu anda disarankan untuk minum air terlebih dahulu sebelum makan kerana ia akan membantu mengambil ruang dalam perut, menyebabkan rasa kenyang dan mengurangkan rasa lapar.

Selain itu, anda juga mungkin berfikir bahawa anda lapar ketika anda sebenarnya sedang dahaga. Minum segelas air sebelum mencari sesuatu untuk dimakan dapat membantu mengekang makanan ringan yang tidak perlu. Dalam kajian tahun 2014, seramai 50 wanita yang berlebihan berat badan minum 500ml air 30 minit sebelum makan.

Yang juga sebagai tambahan kepada penggunaan air biasa mereka, selama 8 minggu berturut-turut. Para peserta mengalami penurunan berat badan, lemak badan dan indeks jisim badan. Mereka juga melaporkan pengurangan selera makan dari biasa.

Mengurangkan kalori harian

minum air
Kredit

Oleh kerana air kosong secara semula jadinya bebas kalori, ia biasanya dihubungkan dengan pengambilan kalori yang berkurang. Ini terutamanya sekiranya anda sering minum air bergula yang boleh menambahkan kalori sekaligus mengakibatkan kenaikan berat badan.

Minum air juga dapat membantu mencegah kenaikan berat badan jangka panjang. Di mana secara amnya, setiap orang secara puratanya akan mengalami kenaikan berat bada sekitar 1.45 kg setiap 4 tahun. Selain itu, air juga sering dikaitkan dengan senaman yang merupakan faktor penting dalam menurunkan berat badan.

Air membantu otot, tisu penghubung dan sendi bergerak dengan betul. Ia juga membantu paru-paru, jantung dan organ-organ lain berfungsi dengan berkesan kerana meningkatkan aktiviti semasa bersenam. Kekal terhidrat mengurangkan risiko perkara yang dapat menghalangi senaman yang baik seperti kekejangan otot dan keletihan.

Berapa Banyak Air Yang Perlu Diminum Pada Setiap Hari?

Apakah Tanda-Tanda Anda Minum Terlalu Banyak Air Dalam Sehari?

Kenapa Minum Air Selepas Bangun Tidur Baik Untuk Kesihatan Anda

Physical Address

304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124